Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύ υψηλές συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου) εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι διευκρινίσεις για το ζήτημα των πολύ υψηλών συντάξεων από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτουν: «Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο)».

«Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου» υπενθυμίζουν.

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, όπως εξηγούν, «το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ».

«Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι βρήκε απόφαση για έκδοση σύνταξης ακόμη και 23.900 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», το ζήτημα προέκυψε διότι ο νόμος Κατρούγκαλου «δεν ορίζει πλέον κανένα ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης».