Πλακιωτάκης: “Δημιουργία ψηφιακού νηολογίου και επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“H Eλληνική ναυτιλία πρέπει να γίνει μια ατμομηχανή ανάπτυξης της Ελλάδας, με διαχρονική προσφορά που είναι πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σημαντική”  δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Αποτελεί ξεκάθαρα ένα εθνικό κεφάλαιο που ως τώρα δεν είχαμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά για όφελος της πατρίδας μας”, επισημαίνει ο κ.Πλακιωτάκης, ενώ αναφορικά με την λιμενική πολιτική,  δηλώνει ότι “τα λιμάνια μας επιβεβαιώνουν τη θέση της ισχύος της πατρίδα μας στον διεθνή καταμερισμό της θαλάσσιας οικονομίας και του εμπορίου” ενώ για τον θαλάσσιο τουρισμό υποστηρίζει ότι “η Ελλάδα με τον τεράστιο και μαγευτικό πλούτο των νησιών μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας”. Πέραν αυτών, ο κ. Πλακιωτάκης στη συνέντευξή του, υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ψηφιακού νηολογίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση και απαραίτητη βάση στην προσπάθεια επιστροφής πλοίων στην ελληνική σημαία.

Ειδικότερα, τόνισε ότι “η Ελλάδα, με τον τεράστιο και μαγευτικό πλούτο των νησιών μας, μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας. Για να συμβεί αυτό, σχεδιάζουμε σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την λειτουργία του κλάδου, την πλήρη ψηφιοποίηση διαδικασιών, καθώς και τη θέσπιση ειδικού κάδου σπουδών στη Ναυτική Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, στον τομέα της κρουαζιέρας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη διεύρυνση του homeporting στα ελληνικά λιμάνια και την συμμετοχή επιχειρήσεων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου”.

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δηλώνει ότι “η κοινωνία δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό. Απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα” και προσθέτει: “ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, και η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνητική πλειοψηφία θα επιδιώξουμε, με το σεβασμό των διαδικασιών, την παρουσία μας, αλλά και τη γενικότερη στάση μας, τον πολιτικό πολιτισμό του Κοινοβουλίου”.