Αισιοδοξία, η οποία υπερβαίνει τα κομματικά κριτήρια, αναφορικά με την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομόλογου, αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας Newpost.
Συγκεκριμένα, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και επιτάχυνσης της υλοποίησης επενδύσεων, πάνω από επτά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα περίπου το 75% των αναγνωστών της ιστοσελίδας εκτιμά ότι αν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη υλοποιηθούν, θα βιώσουν τη θετική αλλαγή στην καθημερινότητά τους.
Αν ληφθούν υπόψη τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, παρατηρείται ασθενής διαφοροποίηση μεταξύ όσων είναι 18 έως 34 ετών αλλά και των ανέργων, όπου η πίστη στην βελτίωση της προσωπικής κατάστασης μειώνεται ελαφρώς στο 67-68% χωρίς όμως να επηρεάζει την γενική εικόνα η οποία αναμφισβήτητα δείχνει την θετική απήχηση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ όντως υπάρχει καθολική αισιοδοξία μεταξύ των «δεξιών» αναγνωστών (92%) αλλά και όσων νιώθουν κοντά στην ΝΔ (95%), δεν ισχύει στην ίδια έκταση το αντίστροφο για τους «απέναντι».
Το 29,3% των αναγνωστών που αυτοτοποθετούνται στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος, περίπου 2 στους 10 όσων νιώθουν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και 8 στους 10 όσων νιώθουν κοντά στο ΚΙΝΑΛ διατηρούν την άποψη ότι οι προγραμματικές δηλώσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τις προοπτικές της οικονομικής τους κατάστασης.
Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών που ενώ νιώθει κοντά με άλλο κόμμα, διαφορετικό από την ΝΔ, πιστεύει ότι αν οι εξαγγελίες Μητσοτάκης λάβουν σάρκα και οστά θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.
Αναλυτικότερα:
Ένας στους δύο πολίτες (53,3%) εκτιμούν ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα πάνε (σίγουρα ή µάλλον) καλύτερα στη χώρα, έναντι 20,7% που εκτιμούν ότι (σίγουρα ή µάλλον) θα επιδεινωθούν. Την ίδια στιγμή, όμως, µόνο ένας στους τέσσερις (26,0%) πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί και η προσωπική τους οικονομική κατάσταση, λίγο περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την τσέπη τους (22,5%).
Θετικά αποτιμά συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα το 52,6% των ψηφοφόρων, έναντι 27,0% που το αποτιμά αρνητικά. Το 88,7% των ψηφοφόρων της Ν∆ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και το 25,0% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 63,1% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έτοιμη και µε σχέδιο για να κυβερνήσει, έναντι 21,3% που εκτιµά ότι ήταν απροετοίμαστη.
Το 55,8% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καλύτερη σύνθεση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έναντι 25,1% που πιστεύει ότι υστερεί απέναντί τους. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό περιορίζεται, όµως, στο 50,1% όσων δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει µε επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας, µε το 24,4% να πιστεύει ότι θα αποτύχει και το 25,5% να µην εκφράζει άποψη.
Οι πολίτες θέλουν πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση να είναι η μείωση των φόρων (55,6%), ενώ στις επόμενες θέσεις µε μικρές διαφορές μεταξύ τους βρίσκεται η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας (39,4%), η αναβάθμιση της Παιδείας (33,9%) και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών (33,4%). Ακολουθεί η προσέλκυση επενδύσεων, µε 19,2%.
Οι περισσότεροι υπουργοί της νέας κυβέρνησης εμφανίζουν έντονα θετικό ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών στην κοινή γνώμη, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό το συνολικά θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης.
Θετικές γνώμες 60% και άνω καταγράφουν οι κ. ∆ένδιας, Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης, µε τον τελευταίο να εμφανίζει και την υψηλότερη διαφορά θετικών – αρνητικών γνωμών. Πολλοί από τους νέους υπουργούς έχουν ακόμα (αναμενόμενα) περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, καθώς εκτίθενται για πρώτη φορά στα φώτα της δηµοσιότητας σε τέτοιον βαθμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχο µε το θετικό αποτύπωμα της κυβέρνησης καταγράφεται στην κοινή γνώμη και το αποτύπωμα του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (58,7%) εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό για τις μελλοντικές του προοπτικές, ενώ μόλις το 30,4% πιστεύει ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και ότι δύσκολα θα διεκδικήσει ξανά στο μέλλον την εξουσία.
Το ΚΙΝΑΛ
Τέλος, οι περισσότεροι πολίτες (44,3%) θέλουν να παραμείνει το ΚΙΝΑΛ ένας αυτόνομος πόλος στην πολιτική. Μόλις ένας στους τέσσερις (23,2%) επιθυμούν να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ακόμα λιγότεροι, ένας στους δέκα (10,3%), επιθυμούν να προσεγγίσει προγραμματικά τον ΣΥΡΙΖΑ.