Σύντομα «στο στόχαστρο» της Ελλάδας τα F-35

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Η απόκτηση των F-35 είναι ένα ζήτημα το οποίο σύντομα θα απασχολήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει τη δυσφορία του για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα αναμένεται να απασχολήσει στο μέλλον συνολικά την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Αντιπτέραρχο της Ελληνικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνο Ιατρίδη, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV, τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35, έχουν την δυνατότητα να προσβάλουν στόχους από μεγάλη απόσταση, με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα εχθρικά αεροσκάφη καθώς έχουν την ικανότητα “stealth”.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη του επίσκεψη ως Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Και με δυνατότητες κάθετης απογείωσης

Το αμερικανικό ναυτικό κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει ένα μαχητικό F-35 Lighting II να απονηώνεται από αεροπλανοφόρο την ώρα που αυτό πλέει στη θάλασσα.

Τα F-35 είναι αεροσκάφη ικανά για τόσο σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση. Η δυνατότητα STOVL επιτρέπει στο F-35B να ξεκινήσει με ελάχιστο χώρο στη διάθεση τους όπως μικρά αεροδρόμια ή αεροπλανοφόρα.

Το F-35B συνδυάζει μια ποικιλία εξειδικευμένων δυνατοτήτων σε ένα αεροσκάφος, όπως stealth, ηλεκτρονική επίθεση, προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων και υψηλή χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, διατηρώντας παράλληλα την ευκινησία, κοινό σημείο όλων των μαχητικών της τάξης του. Η προκύπτουσα ευελιξία επιτρέπει σε ένα μοναχικό F-35B να πραγματοποιήσει αποστολές που διαφορετικά θα απαιτούσαν πολλαπλά αεροσκάφη.

Το αεροσκάφος F-35B πραγματοποίησε πτήση από αεροπλανοφόρο USS WASP την ώρα που αυτό επιχειρούσε στη θάλασσα των Κοραλλιών.