Η Κούβα επεκτείνει την πρόσβαση στο Internet αλλά με περιορισμούς!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Όλοι οι Κουβανοί μπορούν τώρα να έχουν WiFi στα σπίτια τους, καθώς η κυβέρνηση του νησιού επεκτείνει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και όταν προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της “αλήθειας” και να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της, όπως αναφέρει ο υφυπουργός επικοινωνιών, Ernesto Rodriguez Hernandez, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Κουβανοί υποστηρίζουν και υπερασπίζονται την επανάσταση σε όλους τους τομείς, τόσο στον πραγματικό όσο και στον εικονικό κόσμο“, δήλωσε ο Hernandez.

Στα μάτια του, το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν εργαλεία για να «τοποθετήσουν την αλήθεια της Κούβας, όχι για να χειραγωγήσουν τα πράγματα», δίνοντάς τους ένα βασικό ρόλο στις πολιτικές και ιδεολογικές μάχες που διεξάγονται σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ο στόχος της χώρας είναι να παρέχει ευρύτερη και ευρύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πληθυσμό”, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Κούβα -παλαιότερα μια από τις λιγότερο συνδεδεμένες χώρες στον κόσμο- αναμφισβήτητα άλλαξε περισσότερο από κάθε άλλο τον περασμένο χρόνο.

Από τον Δεκέμβριο, όταν τα κινητά τηλέφωνα απέκτησαν συνδεσιμότητα 3G, δημιουργήθηκε μια ενεργή διαδικτυακή κοινότητα στα κοινωνικά δίκτυα, αμφισβητώντας συχνά την κυβέρνηση σχετικά με τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής στο νησί.

Από τις 22 Ιουλίου, οι Κουβανοί έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν δρομολογητές, να καταγράφουν τον εξοπλισμό τους και στη συνέχεια να δημιουργούν ιδιωτικά δίκτυα WiFi συνδεδεμένα με τον ελεγχόμενο από το κράτος φορέα ETECSA. Οι Κουβανοί δεν χρειάζεται πλέον να πάνε σε κεντρικά δημόσια σημεία πρόσβασης για να συνδεθούν.

Ακριβές τιμές

Ωστόσο, οι τεχνικές απαιτήσεις που προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία φαίνεται να θέτουν τέλος στα ανεπίσημα δίκτυα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από ομάδες κατοίκων. Ένας τέτοιος έλεγχος είναι το «κυριαρχικό δικαίωμα» του κουβανικού κράτους, λέει ο Hernandez.

Και η σύνδεση δεν είναι φθηνή – περίπου 1€ (RM4)/ώρα, ένα υπερβολικό ποσό σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 50€ (RM206). Το χαμηλότερο τιμολόγιο 3G είναι περίπου 7€ (RM28) για 600 MB.

Για εβδομάδες, εκατοντάδες Κουβανοί έχουν εκστρατεία για τα κοινωνικά μέσα υπό το hashtag #BajenlospreciosdeInternet (#Ελαχιστοποιήστε την τιμή του Διαδικτύου).

Από την άφιξη του WiFi το 2013, “το κόστος πρόσβασης στο Internet μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο“, λέει ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να μειώνεται» καθώς βελτιώνεται η υποδομή επικοινωνίας.

Στην χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν εγκατασταθεί 1.400 WiFi hotspots, 80.000 κατοικίες έχουν τώρα πρόσβαση στο Internet και 2,5 εκατομμύρια Κουβανοί έχουν συνδεσιμότητα 3G.

Αλλά η κομμουνιστική κυβέρνηση προχωρά με προσοχή. “Η τεχνολογία δεν είναι απολιτική, όπως μερικοί προσπαθούν να την παρουσιάσουν“, δήλωσε ο Hernandez, αλλά «χειραγωγείται και χρησιμοποιείται».

«Προστασία» της Κούβας

Μια σειρά διαταγμάτων και μέτρων που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου απαιτούν «υπεύθυνη χρήση από τους πολίτες» καθώς και «την πολιτική άμυνα και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου ενόψει απειλών, επιθέσεων και κινδύνων πάσης φύσεως». Το μήνυμα είναι σαφές: το Διαδίκτυο πρέπει να είναι ένα «μέσο για την υπεράσπιση της επανάστασης», σύμφωνα με κανονισμούς που πρέπει να επιβληθούν από το Υπουργείο Επικοινωνιών με τη βοήθεια των «επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών».

Εν ολίγοις, το Διαδίκτυο θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά από τις αρχές, όπως ήταν από την αρχή!

«Δεν μοιραζόμαστε αυτές τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου που μπορούν να ενθαρρύνουν τις διακρίσεις ή να αντιμετωπίσουν θέματα που αντιβαίνουν στην ηθική, την ηθική και την υπεύθυνη συμπεριφορά», δήλωσε ο Hernandez. Και συμπλήρωσε: «Είναι δικαίωμα κάθε κράτους να προστατεύει τους ανθρώπους και την κοινωνία τους από πρακτικές αυτού του είδους – και πιστεύω ότι κάθε χώρα του κόσμου το πράττει».

Σημειώνεται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού της Κούβας μπορεί να έχει πρόσβαση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο, σε αντίθεση με το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση εθνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με την ΜΚΟ Freedom House, καθώς ιστολόγια και ιστότοποι που επικρίνουν την κυβέρνηση συχνά εμποδίζονται.

Πηγή Agence France-Presse