Αλλάζουν όλα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αλλαγές εκ βάθρων δρομολογούνται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία σταδιακά θα μεταλλαχθεί σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων με στόχο να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντική, τεχνολογική ή βιολογική απειλή.

Ο νέος Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο εξής η υπηρεσία μετακομίζει σε κτίριο κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να λειτουργεί εκ του σύνεγγυς με το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου, ενώ από τις άμεσες κινήσεις θα είναι η δοκιμή του ενδιάμεσου συστήματος των sms προειδοποίησης κινδύνου στις 10 Αυγούστου

Επίσης μια μεγάλη αλλαγή που δρομολογείται είναι η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας  σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μετά τη πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Χαρδαλιά έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και θα ανακοινωθεί η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 22δις ευρώ για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η ευθύνη της νέας υπηρεσίας θα ξεκινά από την πρόληψη και την ετοιμότητα και θα εκτείνεται μέχρι την αντιμετώπιση ενός κινδύνου και τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης. Με βάση το τρίπτυχο «άμεση πληροφόρηση, άμεσος εντοπισμός και άμεση κινητοποίηση». Η δομή θα είναι ξεκάθαρη με βάση τα πρότυπα χωρών με ανεπτυγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά οι ΗΠΑ, που διαθέτουν την περίφημη FEMA. Μια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της υπερδύναμης.