ΔΕΗ: Με νέα διοίκηση από σήμερα ξεκινά η εξυγίανση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το “στοίχημα της επιβίωσης” προσπαθεί να κερδίσει η ΔΕΗ από σήμερα, με την ανακοίνωση της νέας διοίκησης, στόχος της οποίας θα είναι να φέρει θετικά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας δίμηνο.

Νέος διευθύνων σύμβουλος όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι ο κ. Κρίτων –Λεωνίδας Αναβλαβής πρώην διευθύνων σύμβουλος της S&B.

Στα ετήσια αποτελέσματα του 2018,  οι ορκωτοί λογιστές της EY περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην ΔΕΗ, παρουσιάζοντας μια εταιρεία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα μέτρα που θα ληφθούν να αποτυπωθεί η αλλαγή σελίδας και να φύγει η μεγάλη ανησυχία ότι η εταιρεία χρεοκοπεί.

Πυρήνας του στρατηγικού σχεδιασμού των διαρθρωτικών μέτρων είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο σχεδιασμός της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και αφού προσληφθεί εξειδικευμένος σύμβουλος. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την διάσωση της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της ΔΕΗ για την απορρόφηση της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» καθώς εταιρείες όπως η ΔΕΗΑΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ που αποτελούν τα υγιή κομμάτια της ΔΕΗ, δίνονται ως εγγυήσεις έναντι των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά μέτρα ταμειακής ενίσχυσης της ΔΕΗ, το οποίο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στην βουλή και προβλέπεται να συνδράμει σημαντικά τα οικονομικά της Επιχείρησης. Έχει μάλιστα αρχίσει να κινητοποιεί μεγάλους παίκτες της αγοράς αφού πρόκειται για μία υποδομή υψίστης σημασίας για την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Στελέχη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς περιμένουν να ξεδιπλωθεί όλος ο σχεδιασμός και να μπουν στο τραπέζι οι όροι του διαγωνισμού για να διερευνήσουν τι είδους συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν και ποια θα είναι τα πιθανά στρατόπεδα των διεκδικητών.

Σήμερα η καθαρή αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ (δίχως τις υποχρεώσεις) υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, εισφέροντας στην επιχείρηση EBITDA 350 εκ. ευρώ. Μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εκτιμάται ότι μπορεί να βάλλει στα ταμεία της ΔΕΗ ανάλογα και με το ποσοστό που θα πουληθεί από 700 εκ. έως 1 δισ. ευρώ.

Πέρσι ο ΔΕΔΔΗΕ εμφάνισε έσοδα 890 εκ. ευρώ από 895 εκ. ευρώ το 2017 και καθαρές ζημίες 14,1 εκ. ευρώ από κέρδη 36,7 εκ. ευρώ. Οι ζημιές αποδίδονται στην πρόβλεψη για αποζημιώσεις ύψους 58 εκ. ευρώ λόγω αποχωρήσεων εργαζομένων.

Στελέχη εξειδικευμένων συμβούλων που συνδέονται με την επιχείρηση προσθέτουν επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν καλό «μαξιλάρι» όμως όπως λένε χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ και με δυσκολία θα βγάλει την χρονιά με τους πόρους που θα τις εξασφαλίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (είσπραξη ΥΚΩ, εξορθολογισμός τιμολογίων) και η εντατικοποίηση της είσπραξης οφειλών.

Εκείνο που όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων καθώς πλέον η εταιρεία παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και μεγάλη απόδειξη ήταν τα αρνητικά για πρώτη φορά EBITDA του α΄ τριμήνου που ανήλθαν σε 51,3 εκατομμύρια ευρώ.

Διαρθρωτικά μέτρα

Μεταξύ άλλων αναμένεται εθελούσια έξοδος εργαζομένων αλλά και η απολιγνιτικοποίηση με το κλείσιμο εργοστασίων της ΔΕΗ.

Tις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπάρχουν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν είχαν κλείσει και η επιχείρηση πλήρωνε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα στοίχιζαν φθηνότερα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το Αμύνταιο και η Καρδιά, μονάδες για τις οποίες η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της παραπομπής εναντίον της χώρας μας καθώς με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης παρατάθηκε κατά παρέκκλιση η λειτουργία τους από τις 17.500 ώρες στις 32.000.

Πέρα από τη γήρανση των μονάδων, ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτική των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική, είναι μια εξοντωτική πολιτική για τη ΔΕΗ.