Δίχως τέλος η τρύπα στο φάρμακο – Μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να αγγίξει η “τρύπα” της φαρμακευτικής δαπάνης στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ  μέχρι το τέλος του έτους -μεγαλύτερη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ)- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών από τη φαρμακευτική αγορά,

Ακολούθως, αυξημένη αναμένεται να είναι και η δαπάνη από τα δημόσια νοσοκομεία σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό, περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι υπερβάσεις αυτές, οι δαπάνες δηλαδή πάνω από το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ (1,94 δισ. ευρώ και 500 εκατ. αντίστοιχα) επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής του clawback. Επιπλέον, επιβαρύνονται με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).

Παράγοντες της αγοράς έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση της επιβάρυνσης, σημειώνοντας πως διαφορετικά απειλείται πλέον η βιωσιμότητά τους. Στις λύσεις που έχουν προταθεί είναι η αύξηση του κλειστού ορίου, η εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης για όσες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Μέσα στη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για να του εκθέσουν την παρούσα κατάσταση.

Ο ίδιος έχει άλλωστε αναφέρει πως πρέπει να βρεθεί λύση για το βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας διαρθρωτικά μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.