Έτος 1965: Αγναντεύοντας από ψηλά το βαπόρι που καταφτάνει στο λιμάνι της Σκοπέλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Γράφει ο Αντώνης Λαζαρής

Μια νοσταλγική φωτογραφία του μεγάλου φωτογράφου, Τάκη Τλούπα. Ο περικαλλής “Κύκνος” καταπλέει στο λιμάνι της Σκοπέλου το 1965.  Οι γυναίκες πλησιάζουν και αγναντεύουν  το βαπόρι. Είναι μία εθιμική συνήθεια που είχε τα γνωρίσματα της “ιεροτελεστίας”  στα νησιά μας.

Οι γυναίκες, εδώ, έρχονται κάθε μεσημέρι για να δουν το πλοίο να φθάνει, τους επιβάτες που κατεβαίνουν με τις βάρκες και το πλοίο να σαλπάρει ξανά για Αλόννησο, ή για το Βόλο.

Μια συνηθισμένη καθημερινή σκηνή που έχει πάντα τη δύναμη να ξορκίζει τη λήθη. Θυμάμαι και τη γιαγιά μου να στέκεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να κοιτάζει το πλοίο της γραμμής.
Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να πούμε ότι σήμερα τη θέση του “Κύκνου”, σε τούτες τις μαγικές αφίξεις έχει πάρει ο “Πρωτέας” της σημερινής εποχής.

Ο “Πρωτέας και τα άλλα πανέμορφα πλοία της γραμμής παραπέμπουν πάντα συμβολικά στον “Κύκνο των παιδικών μας χρόνων. Και, κάθε μεσημέρι, κάποιες άλλες γυναίκες έρχονται καθημερινά στην άκρη του χωριού για να δουν και να θαυμάσουν το πλοίο της γραμμής που φθάνει στο λιμάνι. Οι εποχές αλλάζουν, η ομορφιά αντιστέκεται σε πείσμα των καιρών.