Οι Βρετανοί προειδοποιούν τους Ιρανούς: “Εαν θέλετε να βγείτε από το σκοτάδι πρέπει να συμμορφωθείτε”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στην αντεπίθεση βγαίνει η Βρετανία, η οποία στέλνει τελεσίγραφο στο Ιράν ότι εάν “θέλει να βγει από το σκοτάδι” τότε πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες και να απελευθερώσει το βρετανικής σημαίας σκάφος που συνέλαβαν οι ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο Sky News ξεκαθάρισε ότι:”εάν οι Ιρανοί θέλουν να βγουν από το σκοτάδι και να γίνουν αποδεκτοί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας χρειάζεται να συμμορφωθούν με το βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα της διεθνούς κοινότητας”. Όπως είπε: “Δεν μπορείς απλά να πηγαίνεις και να συλλαμβάνεις παράνομα ξένα σκάφη”.

Νωρίτερα, η Βρετανία απέρριψε την ιδέα ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει το ιρανικό τάνκερ ως αντάλλαγμα για το βρετανικής σημαίας πλοίο που συνέλαβε η ισλαμική δημοκρατία στον Κόλπο.

Σημειώνεται ότι η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Βρετανίας πυροδοτήθηκε πριν ένα μήνα όταν οι  ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο. Αυτό συνέβη αφού βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ιρανικό πετρελαιοφόρο κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι παραβιάστηκαν οι κυρώσεις για τη Συρία.

“Δεν υπάρχει quid pro quo (αντιστάθμισμα)”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στο ραδιόφωνο του BBC. “Αυτό δεν αφορά κάποιου είδους αντάλλαγμα. Αφορά την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας και των κανόνων του διεθνούς νομικού συστήματος και σε αυτό είναι που θα επιμείνουμε”.