Πως θα πείσει ο Κ. Μητσοτάκης τους εταίρους για μείωση πλεονασμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με δύο βασικά επιχειρήματα στις αποσκευές του αναμένεται να ταξιδέψει στις Ευρωπαικές πρωτεύουσες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πείσει τους εταίρους για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία σχεδιάζει να θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόσο με πολιτική όσο και με οικονομική επιχειρηματολογία. «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός. Και σε αυτό το πλαίσιο διερωτήθει: «Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;».

Στο οικονομικό πεδίο, η επιχειρηματολογία που προβάλει ο πρωθυπουργός είναι ότι τα συγκεκριμένα πλεονάσματα, ύψους 3,5%, «αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι εταίροι ήταν αυστηροί με την Ελλάδα όταν καθόριζαν το πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων επειδή «είχαν υπόψιν τους την αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει σε ένα Πρόγραμμα, του οποίου, ωστόσο, δεν ανέλαβε ποτέ την ιδιοκτησία».

Από την άλλη, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους «χτίστηκε» με παραδοχές που σχετίζονταν με μια πραγματικότητα κατά την οποία το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ήταν στην περιοχή του 5%, ενώ πρόσφατα οι αποδόσεις υποχώρησαν ακόμη και κάτω του 2% για το δεκαετές ομόλογο.

Αξιωματούχοι από το κυβερνητικό επιτελείο, εξάλλου, έκαναν λόγο για «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει η διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων. Για το 2019 δεν γίνεται λόγος, ούτε για τον προϋπολογισμό ου 2020 που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στο μέσον, όμως, της επόμενης χρονιάς, όταν θα προωθηθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, επισημαίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος Αυγούστου θα συναντήσει στο Βερολίνο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στο Παρίσι τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Θα ταξιδέψει επίσης και στην Ολλανδία για επαφές με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σημαντικές επαφές αναμένεται εξάλλου να έχει ο πρωθυπουργός και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων, όπου θα βρεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί είναι πιθανό να έχει το πρώτο τετ α τετ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα για μια επαφή στον ΟΗΕ ή αλλού με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είπε και στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικες σχέσεις».