Στην Elliott–Centerbridge περνά το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol στην Elliott–Centerbridge αναμένεται να ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα.

Το Symbol περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταγγελθεί. Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, με οφειλόμενο κεφάλαιο περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Απαρτίζεται από 13.000 δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε περίπου 7.900 ακίνητα. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, με τα 650 εκατ. ευρώ να αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικιστικά και οικόπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις που πωλήθηκε στην ελληνική αγορά ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 στην Bain Capital και το τίμημα ανήλθε στο 30% της λογιστικής αξίας (για την ακρίβεια, η Τράπεζα εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η UBS.

Ακολούθησε το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, το Jupiter από την Alpha Bank, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με την Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η Citigroup.