Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης – Κοινό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμφωνήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη  σε ένα κοινό άρρηκτο μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην Τουρκία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη που χαρακτηρίζεται από έντονη τουρκική προκλητικότητα, ενώ το “θερμόμετρο” της έντασης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο μετά την πρόθεση τουρκικής εταιρείας πετρελαίου να κάνει έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου.

O κ. Μητσοτάκης γίνεται σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και θα  συζητήσουν εκτενώς για τη στάση της Άγκυρας, η οποία, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που αποφασίστηκαν προ μερικών εβδομάδων, εμμένει στη γραμμή της προκλητικότητας, απειλώντας παράλληλα και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα έμπρακτης συμπαράστασης στη Λευκωσία απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων.

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συζητήσουν εκτενώς για τα επόμενα βήματα, δίνοντας από κοινού την γραμμή ότι  η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχία εντός της ΑΟΖ της και άρα να προβεί σε εξορυκτικές ενέργειες.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το μέτωπο Αθήνας-Κύπρου να είναι άρρηκτο και να συμφωνηθεί κοινή γραμμή αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ήταν ξεκάθαρος για την στάση του απέναντι στην γείτονα υπογραμμίζοντας ότι «πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση».