Τον Οκτώβριο στην Αθήνα η πρώτη Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα αμερικανικό think tank to Transatlantic Leadership Network και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στρέψουν τα φώτα που παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο (Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit), που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τις πρώτες δύο μέρες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διάσκεψη θα συγκεντρώσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή για την εμπορική και γεωπολιτική συνεργασία.

Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί “στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου”.

Μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, Dr. Sasha Toperich, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύεται σε ένα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε τους λόγους για τους όποιους επιλέχθηκε η χώρα μας για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη ενεργειακή διάσκεψη.

“Για εμάς, το συνέδριο αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη ή αποσπασματική προσπάθεια. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε την Σύνοδο του Οκτωβρίου ως έναν ετήσιο θεσμό για τον χώρο της ενέργειας που θα συνοδεύεται από σχετικά συνέδρια στην Ουάσινγκτον, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή δυναμική”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής το παρών στη Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν:

-Francis Fannon, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα

-Stephen Blank, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) με εξειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας

-Joe Uddo III, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακή καινοτομία και ανάπτυξη αγοράς

-Samuel Buchan, βοηθός υπουργός για διεθνείς υποθέσεις στο υπουργείο Ενέργειας

-John Craig, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος της Maanar Energy Group

-Dr. Michael Haltzel, πρόεδρος της δεξαμενή σκέψης Transatlantic Leadership Network