Η λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μειώνεται μέρα με την μέρα η λίστα των υποψηφίων για  αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τελευταία απώλεια ήταν αυτή του κορυφαίου τραπεζίτη της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας είχε αναφερθεί σαν φαβορί για να αναλάβει την κορυφαία θέση στο ΔΝΤ αντί της Λαγκάρντ, η οποία θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο, για να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν συμπεριελήφθη τελικά στις επιλογές του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, που διοργανώνει τη διαδικασία δημιουργίας της λίστας των υποψηφίων.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιλέξουν τον «εκλεκτό» από μια λίστα που περιλαμβάνει τους Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρώην υπουργός οικονομικξών της Ολλανδίας), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (το «νούμερο δυο» της Παγκόσμιας Τράπεζας με καταγωγή από τη Βουλγαρία), Όλι Ρεν (επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας), Μάριο Σεντένο (επικεφαλής του Eurogroup) και Νάντια Καλβίνο (υπουργός οικονομικών της Ισπανίας).

Σημειώνεται πως, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, η Ευρώπη επιλέγει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον ηγέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΔΝΤ επιθυμεί να οριστικοποιηθεί η λίστα υποψηφίων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της Λαγκάρντ μέσα στον Οκτώβριο.