Πως βγήκαν οι “βασιλικές” συντάξεις των 25.000 ευρώ -θα μπει κόφτης στις 6.500 ή 6.800 ευρώ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Βρούτση για υπέρογκες συντάξεις των 24.000 ευρώ! Μία δήλωση που προκαλεί δικαιολογημένα την οργή των μικροσυνταξιούχων στη χώρα.

Όμως, πως προέκυψαν αυτές οι χρυσές συντάξεις;  Ειδικότερα, τα ποσά συντάξεων των 8.000, 10.000 και 20.000 ή 24.000 ευρώ αφορούν σε μικρή μερίδα ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλους μισθούς, πολλά χρόνια και κυρίως παίρνουν και το μπόνους της προσαύξησης των ποσοστών ανταποδοπτικής σύνταξης, λόγω υψηλότερων εισφορών.

Στην κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλες συντάξεις με το νόμο Κατρουγκαλου είναι:

• Τραπεζικά στελέχη με υπερτριακονταπενταετή ασφάλιση και μέσες αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ το μήνα.

• Στελέχη ΔΕΚΟ με 35 και άνω έτη εισφορών και μισθούς άνω των 12.000 ευρώ μικτά.

• Συμβολαιογράφοι (εκεί εντοπίστηκαν τρεις συντάξεις των 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ), οι οποίοι παίρνουν προσαύξηση λόγω της προσθήκης στον υπολογισμό των συντάξεών τους, του ποσοστού αμοιβής τους από τα συμβόλαια που υπογράφουν.

Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών που έχουν επανυπολογισμό συντάξεων και παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη απ’ ό,τι είχαν από τα Ταμεία τους στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΚΟ που είχαν υψηλές αποδοχές όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη, παρατηρείται ότι με τον επανυπολογισμό σύνταξης βάσει του νόμου Κατρούγκαλου παίρνουν περισσότερα από πριν, επειδή παλιά υπήρχε πλαφόν στις 3.500 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου δεν προβλέφθηκε κανένα πλαφόν.

Στην ίδια κατηγορία είναι και οι συντάξεις για μερίδα συνταξιούχων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ο επανυπολογισμός τους ανέβασε το ποσό σύνταξης ως και στις 9.800 ευρώ, από 2,700 ευρώ που είχαν παλαιότερα λόγω πλαφόν.

Ο λόγος που αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις είναι γιατί μέχρι πρότινος δινόταν προσαύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ.

Στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, οι εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν ως και 50% (έναντι 40% στο ΙΚΑ). Η προσαύξηση αυτή όμως των υψηλών εισφορών πέρασε στα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξησε την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ ο νόμος λέει ότι η προσαύξηση πηγαίνει και αυξάνει τις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.

Η ερμηνεία που δόθηκε όμως ήταν να πριμοδοτηθούν τα ποσοστά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με 35ετία να παίρνουν ποσοστό αναπλήρωσης 45%, λόγω υψηλότερων εισφορών, ενώ οι κανονικοί ασφαλισμένοι να έχουν το ποσοστό του νόμου που είναι 33,81%.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός κ.Βρούτσης, προσανατολίζεται τώρα  στην επιβολή πλαφόν συντάξεων ώστε τα υψηλά ποσά για όσους έχουν πολλά χρόνια και πολλές εισφορές να έχουν κόφτη στις 6.500 ή 6.800 ευρώ, όπως ήταν και παλαιότερα.