Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται το σύστημα ειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Άσκηση αποστολής προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προθεσμίας που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε χρήση το σύστημα για την προειδοποίηση των πολιτών για φυσικούς κινδύνους. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του 112 (το οποίο θα έχει παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019), έγινε και δοκιμή αποστολής ειδοποιήσεων CBS σε κινητά τηλέφωνα στο νησί της Σύρου.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η «ενδιάμεση λύση» με SMS έρχεται να καλύψει την αδυναμία ορισμένων συσκευών να λάβουν μηνύματα εκπομπής κυψέλης (CBS). Αντί για την προαναφερθείσα λειτουργία του 112, η «ενδιάμεση λύση» θα αποστέλλει συμβατικά μηνύματα SMS. Κατόπιν συνεννόησης με τους παρόχους, η χώρα χωρίστηκε σε γεωγραφικές περιοχές, με σκοπό οι κεραίες κάθε περιοχής να είναι έτοιμες να στείλουν άμεσα μηνύματα σε όσες συσκευές βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους.

Να σημειωθεί ότι το «ενδιάμεσο» σύστημα θα έχει τεθεί σε άμεση λειτουργία το αργότερα μέχρι τις 10 Αυγούστου.