Σε επενδυτική τροχιά εισέρχεται η λιμενική πολιτική της χώρας όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκης προαναγγέλοντας ότι εντός τριμήνου και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για την αξιοποίηση των δέκα στρατηγικής σημασίας λιμένων με βάση τη φυσιογνωμία τους αλλά και μιας σειράς οικονομικών και άλλων παραμέτρων.
Σε ερώτηση για την αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποπαραχωρήσεων και της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί περί «ξεπουλήματος» ο κ. Πλακιωτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν γίνει λόγος για «ξεπούλημα» αλλά για «ενοικίαση» λιμενικών εγκαταστάσεων με διαφανείς προϋποθέσεις και σαφές πλαίσιο το οποίο και θα είναι προσβάσιμο στους εν δυνάμει επενδυτές από το εσωτερικό και εξωτερικό.
Σχολιάζοντας την κριτική που έχει ασκηθεί υπενθύμισε ότι τις παραχωρήσεις στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας τις ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ σε αυτή την περίπτωση των δέκα λιμένων η παρούσα κυβέρνηση εξετάζει ένα άλλο μοντέλο για τον τρόπο αξιοποίησής τους σημειώνοντας ότι δεν θα έχει οριζόντια λογική όπως το προηγούμενο μοντέλο.
Αναφορικά τα βαρίδια του παρελθόντος όπως η γραφειοκρατία που κρατούσαν τις επενδύσεις μακριά ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η γραφειοκρατία θα μειωθεί με «τον πρώτο και τελευταίο λόγο να έχει το ΥΝΝΠ» όσον αφορά στις λιμενικές επενδύσεις αλλά και τις παρεμβάσεις στα λιμάνια.
Για το master plan του ΟΛΠ- COSCO που αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου εντός του προσεχούς μήνα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σεβασμός στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και κρυστάλλινες διαδικασίες. “Θέλουμε να εκπέμψουμε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι φιλική στις επενδύσεις” πρόσθεσε κλείνοντας την συγκεκριμένη αναφορά.
Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε ακόμη και για την αναγκαιότητα βελτίωσης της σύνδεσης των λιμένων με τα logistics αλλά και για τη συμβολή τους στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την ανάπτυξη σταθμών προμήθειας LNG σε πλοία που χρησιμοποιούν το εν λόγω καύσιμο.
Αλλαγές και στη ναυτική εκπαίδευση
Αναφορικά με το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε την πολυεπίπεδη σημασία της ενίσχυσής της για να επαναλάβει την πρόσφατη αναφορά του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα έρθει Νόμος Πλαίσιο για την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της ναυτικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τα εγκαίνια τον Σεπτέμβρη του ΚΕΣΕΝ Μηχανιώνας αλά και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υποδομές της ΑΕΝ Ασπροπύργου. Επίσης αποκάλυψε ότι στις σκέψεις της ηγεσίας του ΥΝΝΠ είναι στις ΑΕΝ να υπάρξει και κατεύθυνση και για τους τομείς του θαλάσσιου τουρισμού ώστε να υπάρξουν καταρτισμένα στελέχη για την κάλυψη των αναγκών των τομέων αυτών.
Ακτοπλοΐα και καθαρά καύσιμα
Σχετικά με την ακτοπλοΐα και το θέμα που θα αντιμετωπίσει σε έξι μήνες με το ζήτημα της προσαρμογής σε απόφαση του ΙΜΟ για τα αποθειωμένα καύσιμα αποκάλυψε ότι δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη από την προηγούμενη κυβέρνηση σε ένα θέμα που όπως τόνισε άπτεται της διατήρησης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της νησιωτικής χώρας και των τοπικών οικονομιών γενικότερα. Πρέπει να γίνουν δράσεις τάχιστα, συνέχισε, για να διευκρινίσει ότι είναι ήδη σε επαφή και συνεργασία με τον φορέα που εκπροσωπεί την ακτοπλοΐα ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ.
Έρευνα και διάσωση
Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης με αφορμή και την συμπλήρωση εκατό χρόνων από της ιδρύσεως του Λιμενικού Σώματος εξήρε τη συμβολή του προσωπικού όλων των βαθμίδων για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων αλλά και για το έργο που επιτελούν για τη στήριξη της ναυτιλίας της χώρας με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με ένα πρόσφατο σχετικά συμβάν στο Αιγαίο ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί μέγα θέμα η έρευνα και η διάσωση αναγγέλλοντας την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού αλλά και για την όσο το δυνατόν ταχύτερη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων που το Σώμα διαθέτει. Μάλιστα ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εξελίξεις στην πορεία του Έργου Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) καυτηριάζοντας τις ολιγωρίες των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΝΝΠ ενώ σημείωσε ότι για την προσεχή προγραμματική περίοδο έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 200 εκατομμυρίων ευρώ.