Τα δάνεια της Creta Farms περνάνε σε εταιρεία διαχείρισης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος από τα 109 εκατ. ευρώ δάνεια της Creta Farms, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία με την σωτήρια παρέμβασή του και να μην περάσει την “πόρτα” του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τέσσερις επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Creta Farms.  Οι δύο είναι Έλληνες επενδυτές και οι άλλοι δύο “μνηστήρες”  είναι μία ξένη εταιρεία με ελληνικής καταγωγής πρόεδρο και ένα αμερικανικό fund. Πρόκειται για το αμερικανικό fund HIG Capital, ενώ εκτός της πρότασης του ομογενή επιχειρηματία Θ.Δουζόγλου που επισήμως έχει κατατεθεί προς τις Τράπεζες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και της ΠΓ Νίκας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεκδίκησης της κριτικής αλλαντοβιομηχανίας.

Άγνωστο πάντως παραμένει αν στην επόμενη ημέρα της αλλαντοβιομηχανίας  που διαθέτει ένα ισχυρό μερίδιο στην αγορά και ένα δυνατό brand name,  θα έχουν  λόγο οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, δηλαδή οι αδελφοί Δομαζάκη. Πρόκειται για μία παράμετρο που θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή.

Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αποτελεί βασική προυπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί  μέσα στο Φθινόπωρο, το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Μέχρι τότε όμως πρέπει να ικανοποιηθούν αρκετοί όροι του MoU που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι βασικοί μεγαλομέτοχοι με τις τράπεζες, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Πάντως,  το “κούρεμα” δανείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ενδιαφερομένων σχημάτων όπως και η μείωση του προσωπικού. Σήμερα η αλλαντοβιομηχανία απασχολεί περί τα 850 άτομα προσωπικό, 300 εκ των οποίων εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι  οι μονάδες της εταιρεία μπορεί να παραμένουν ανοιχτές, ωστόσο αυτές υπολειτουργούν και η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται με δυσκολία. Οι Τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κάνει δεκτό αίτημα της εταιρείας για “ένεση” ρευστότητας ύψους 3-4 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί προβλέπει την ανάθεση στην Ernst & Young τη διαδικασία εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή όποιος θα εισέλθει στην εταιρεία εισφέροντας νέα κεφάλαια. Η διαδικασία, με βάση το MoU, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31/10/2019.

Επίσης προβλέπει την τοποθέτηση CRO/Monitoring Trustee με αντικείμενο εργασιών που θα συμφωνηθεί με τις Τράπεζες. Ενώ έως σήμερα, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, προβλέπει η μεταβίβαση του συνόλου των σημάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών κλπ) που αφορούν στις δραστηριότητες της εταιρείας από την Novaplot (εταιρεία συμφερόντων των Βασικών Μετόχων).

Δεδομένου ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια από τη 02/05/2019 απόφασής της περί αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει αναθέσει στην ελεγκτική εταιρεία Deloitte να διερευνήσει περαιτέρω την διαχείριση των υποθέσεων της εταιρείας (forensic due diligence), τα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από την εταιρεία προς τις Τράπεζες αφότου καταστούν διαθέσιμα.