Μετά τα τουριστικά αξιοθέατα περιπολίες και στο μετρό ξεκινά η ΕΛΑΣ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σχέδιο αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό στην Αττική εφαρμόζει από την αρχή της εβδομάδας η αστυνομία. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 130 αστυνομικοί, με αποστολή να περιπολούν ένστολοι (με μαύρη στολή και όχι τη συνήθη μπλε) και με βαρύ οπλισμό, στις αποβάθρες και στα εκδοτήρια των σταθμών.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που έχει την ευθύνη εφαρμογής του μέτρου, προβλέπει ότι σε κάθε σταθμό περιπολεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός ανά βάρδια. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχής, από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα. Στους μεγάλους σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως η Ομόνοια, το Σύνταγμα, η Αττική και το Μοναστηράκι, διατίθενται περισσότεροι από ένας αστυνομικοί, ενώ οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση θα επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Άμεσης Δράσης.

Οι 130 αστυνομικοί που μετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου διατέθηκαν από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Η δύναμη είναι σταθερή και μάλιστα οι ένστολοι που μετέχουν σε αυτή παρακολούθησαν διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΑΔΑ. Η παρουσία των ένστολων και οπλισμένων αστυνομικών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών, περιορίζοντας τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας σε αποβάθρες και συρμούς.

Παράλληλα συνεχίζεται με επιτυχία και το μέτρο των περιπολιών από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) γύρω από τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Σκοπός και αυτού του μέτρου, που υιοθετεί πρακτικές ξένων αστυνομιών, είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εκτελούν υπηρεσία σε ομάδες των πέντε ατόμων και μετακινούνται με ειδικά βανάκια της ΕΛ.ΑΣ.