Νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η εφημερίδα New York Times επικαλείται πηγές οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι είναι νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα Μπιν Λάντεν.

Ο γιος του Οσάμα σκοτώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τραμπ, αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επιβεβαιώσουν το θάνατό του, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε επικηρύξει έναντι 1 εκατομ. δολαρίων τον Χάμζα. Ωστόσο τότε ο γιος του Μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί, αλλά ο θάνατος του δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί από τους στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», επανέλαβε δύο φορές όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πληροφορία.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος –και χρισμένος διάδοχος– του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα. Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία.

Ο Χάμζα,, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε  καλέσει τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.