Στα ύψη ο τουρισμός στην Τουρκία – Αύξηση κατά 55% οι αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρεκόρ όλων των εποχών αναμένεται να σπάσει φέτος ο  τουρισμός  στην Τουρκία. Η πτώση της  λίρας σε συνδυασμό με τα φτηνά πακέτα διακοπών στα παράλια της Τουρκίας, αποτελεί δέλεαρ για τους τουρίστες!

Μάλιστα, στα έσοδα των τουριστικών εισπράξεων για τη Τουρκία συμβάλουν σημαντικά οι Έλληνες! Οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στη Τουρκία παρουσίασαν εντυπωσιακή άφιξη κατά 55,4% για τον μήνα Ιούνιο!

‘Ηδη, τα πρώτα δείγματα της εκτόξευσης του τουρισμού στη γείτονα χώρα έχουν φανεί, αφού στο πρώτο εξάμηνο του έτους επισκέφθηκαν την Τουρκία πάνω από 18 εκατ. ξένοι τουρίστες που συνιστά μία αύξηση της τάξης του 13,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Και φυσικά το τουριστικό ρεύμα στη Τουρκία τροφοδοτείται κυρίως εξαιτίας της πτώσης της Λίρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας τον Ιούνιο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 18% υπερβαίνοντας τα 5,3 εκατ. ενώ και πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν αυξηθεί οι αφίξεις κατά 29,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

Σε επίπεδο βασικών αγορών στο εξάμηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,9% από τη Ρωσία (2,7 εκατ.) κατά 15,5% από τη Γερμανία (1,8 εκατ.), κατά 17% από τη Βρετανία (1 εκατ.), κατά 14,1% από την Ολλανδία (423.325) και κατά 36,9% από τη Πολωνία. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 55,4% παρουσίασαν οι αφίξεις και των Ελλήνων τουριστών στη Τουρκία (383.966).

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα έχει ξεχωριστή στατιστική μέτρηση για τους ξένους τουρίστες από τους Τούρκους που μένουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη γειτονική χώρα για τις διακοπές τους. Αν υπολογιστούν ξένοι τουρίστες και Τούρκοι που μένουν στο εξωτερικό τότε οι αφίξεις στη γειτονική χώρα στο εξάμηνο έφθασαν σε 21,1 εκατ. επισκέπτες!

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα προσμετρώνται ως ξένοι τουρίστες και οι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό και έρχονται στη χώρα για διακοπές.

Ειδικότερα,  οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Τουρκία πέρυσι αυξήθηκαν κατά 21,8% σε σχέση με το 2017 αγγίζοντας τα 40 εκατ. Επίσης, επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα 6,6 εκατ. Τούρκοι που μένουν στο εξωτερικό (αύξηση 19,1%). Επίσης, τα έσοδα στη γειτονική χώρα από τους ξένους τουρίστες ξεπέρασαν τα 24 δισ. δολ.