Επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις στα Ανατολικά Βαλκάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Περισσότερους από 250 εμπορικούς συρμούς πλήρως φορτωμένους με εμπορευματοκιβώτια θα μπορεί να διαχειριστεί σε μηνιαία βάση το Rail Hub της Βουδαπέστης που αναπτύσσει η Metrans. Το Rail Hub θα έχει βασικό σκοπό να εξυπηρετήσει τις διασταυρώσεις των εμπορικών συρμών που διασυνδέουν λιμάνια της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης αλλά και τα παραδουνάβια λιμάνια με το κεντρικό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επενδυτικό σχέδιο ύψους 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των υποδομών κομβικής σημασίας εμπορικών λιμένων της Ρουμανίας αλλά και της γενικότερης υλικοτεχνικής τους υποδομής με το κόστος του βασικού σχεδιασμού να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα αντληθούν από τα Infrastructure Operational Program (POIM) και Connecting Europe Facility (CEF).
Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην Ανατολική Βαλκανική όσον αφορά στις λιμενικές υποδομές και σιδηροδρομικές καλύψεις αναμένεται να συμπαρασύρουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον σιδηροδρομικό και λιμενικό άξονα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας Ρουμανίας και Ουγγαρίας