Στην πρώτη θέση προτίμησης των Τούρκων τουριστών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι Τούρκοι που επιλέγουν προορισμούς εκτός της Τουρκίας προτιμούν, εκτός από την χώρα μας, την Ισπανία, Ιταλία, Αλβανία και Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όπως τα επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας το 2018 έφθασαν τις 930 χιλ., με τις εισπράξεις από τη γείτονα να διαμορφώνεται στα 304 εκατ. ευρώ.
Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 327 ευρώ, με σχετικά υψηλή την ημερήσια δαπάνη στα 97 ευρώ, δεδομένου ότι η μέση διάρκεια παραμονής είναι 3-4 διανυκτερεύσεις.
Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι 3 τοπ προορισμοί στη χώρα μας για τους Τούρκους είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και έπεται το Βόρειο Αιγαίο.
Επισκέπτονται και Σαουδική Αραβία
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο εξερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία διαμορφώνεται κοντά στα 9 εκατ., ενώ οι βασικοί προορισμοί των Τούρκων στο εξωτερικό είναι εκτός της Ελλάδας, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Γεωργία και η Γερμανία.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, φέτος, ο εξερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία, λόγω της πτώσης της λίρας, έχει σημειώσει σημαντική μείωση. Με βάση τα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι για τους πρώτους μήνες του 2019 και ειδικά όσον αφορά τους τουρίστες που έρχονται οδικώς από την Τουρκία, το ξεκίνημα ήταν έντονα αρνητικό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά από τον Μάρτιο έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.
«Οι προοπτικές είναι αρνητικές για την τουρκική οικονομία, η οποία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις προσπαθώντας να εξέλθει από την ύφεση που της κληρονόμησε η τεταμένη κατάσταση των προηγούμενων χρόνων.
Ειδικότερα, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί (το 2019 αναμένεται ύφεση), ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει επιδεινωθεί ενώ και ο δείκτης ανεργίας σημείωσε το 2018 οριακή αύξηση και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2019 πριν αρχίσει ξανά να υποχωρεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.