«Μάχη» Ντάισελμπλουμ-Γκεοργκίεβα για την ηγεσία του ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δύο διεκδικητές απέμειναν από τους Ευρωπαίους υποψηφίους στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ.  Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τίθενται στην κρίση των μελών της Ε.Ε για το ποιος είναι ο καταλληλότερος που θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με το Reuters.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε μετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΔΝΤ και ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν.

Η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου από τη «Γηραιά Ήπειρο» για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε το αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αργά το απόγευμα, ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και πολλές παρασκηνιακές ζυμώσεις. Η ψηφοφορία γίνεται μέσω e-mail από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται βεβαίως σε συνεννόηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα κέρδισε πόντους στη διάρκεια της ημέρας, αλλά για να επικρατήσει, θα πρέπει να συμφωνηθεί αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών, ενώ η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και αρκετών βόρειων χωρών.

Η προσπάθεια ανάδειξης ενός υποψηφίου από τη Γηραιά Ήπειρο για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ συντονίζεται από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Παραδοσιακά το Ταμείο διοικείται από Ευρωπαίο, σε αντιδιαστολή με την Παγκόσμια Τράπεζα, που διοικείται από Αμερικανό.