Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την Βουλγαρία διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ψηφοφορία για την διάδοχο της Κριστίν Λαγκάρντ στα ηνία του ΔΝΤ. Τελικά, επικράτησε η οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, η οποία  αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης , κατέληξε σε δύο υποψηφίους, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που σε λίγες μέρες γίνεται 66 ετών.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης διχάστηκαν στη διαδοχή της κυρίας Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία προωθούσε την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες του Βορρά της ΕΕ προωθούσαν τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ για να λάβει το χρίσμα της Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά απέτυχε, αρχικά, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να οριστεί υποψήφια, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών.

Ένας υποψήφιος χρειαζόταν να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών-μελών. Ο Ολλανδός τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφίων.