Λίγες ημέρες μετά το πρώτο επίσημο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός η Τουρκία φροντίζει να ανεβάσει τους τόνους απειλώντας ουσιαστικά με νέο Αττίλα.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων, σε απάντησή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως τόνισε, «δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μετριασμού και εκτροπής των εγγυήσεων της Τουρκίας».
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει πως «για την Ελλάδα δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».
Μιλώντας στη Λέσχη των Βετεράνων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκτόξευσε και απειλές αναφέροντας πως «η Τουρκία είναι εγγυήτρια στην Κύπρο και αυτό το δικαίωμά της θα το χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και σήμερα, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν… Οι δραστηριότητές μας, τόσο εκείνες που μας ανέθεσε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” όσο και εκείνες που βρίσκονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της χώρας μας, συνεχίζονται και θα συνεχίσουν χωρίς καθυστερήσεις και αδιάκοπα όπως έχουν προγραμματιστεί. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να εφαρμοστούν αυτά», δήλωσε.
Ο Ακάρ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση Τσαβούσογλου και Ακιντζί για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και τόνισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, όπως και η προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών, θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών».
«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο»
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. «Στο θέμα αυτό κάναμε ό,τι μας αναλογεί και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά που κάνουμε προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο… Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα αναλάβαμε αρκετές πρωτοβουλίες και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε λύση στα προβλήματα», πρόσθεσε.
Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ειρήνης στην περιοχή. Όπως πρόσθεσε, «μια δικοινοτική, διζωνική λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική, θα φέρει ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στο νησί».
Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, των οποίων η πειθαρχία, η ικανότητα αποτροπής και εγρήγορσης έχουν αυξηθεί, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύησή μας ενάντια σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναλάβει ο τουρκικός στόλος, υποστηριζόμενος από υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Απειλές και για το προσφυγικό
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού για άλλη μια φορά υποστήριξε πως στο θέμα του προσφυγικού η ΕΕ δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει την πως «αν ανοίγαμε σήμερα τη Σμύρνη θα περνούν την ημέρα απέναντι 30.000 με 35.000 άτομα. Να δούμε τότε τι θα είχε συμβεί… Δεν απειλώ την Ευρώπη απλά κάνω μια διαπίστωση», δήλωσε χαρακτηριστικά! Ο Σοϊλού υποστήριξε, επίσης, πως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου του 2016 , 8.000 γκιουλενιστές (οπαδοί του ιμάμη Γκιουλέν) διέφυγαν στην Ελλάδα.
Μορατόριουμ γεωτρήσεων προτείνει ο Ακιντζί
«Με ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα προσέρχεται στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Ο κ. Ακιντζί μίλησε και για την τριμερή με το ΓΓ του ΟΗΕ, την άτυπη πενταμερή αργότερα, και το πώς οι όροι αναφοράς της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ μπορούν να ολοκληρωθούν όπως επιθυμεί και ο Γκουτέρες.
Σε ερώτηση εάν μια συμφωνία για το φυσικό αέριο είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι «σε μια τέτοια συνέντευξη δεν θέλω να θέτω προϋποθέσεις, αλλά υπάρχει η εξής πραγματικότητα: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά από τη μια η ε/κ πλευρά θα κάνει γεωτρήσεις με τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει και από την άλλη να κάνουν γεωτρήσεις τα πλοία της η Τουρκία, και να υπάρχει αυτή η μεγάλη ασυμφωνία. Αυτή η ασυμφωνία θα συνεχιστεί, πολεμικά πλοία θα κάνουν κύκλους γύρω από τις πλατφόρμες και εσείς, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, θα διαπραγματεύεστε. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε διέξοδο στο θέμα του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και εγώ αυτήν ακριβώς την εποχή, υπέβαλα την παλιά πρόταση, επικαιροποιώντας την για μια κοινή επιτροπή. Δηλαδή, ακόμα και αν εμείς δεν λέμε για ‘προϋποθέσεις’, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε; Προϋποθέσεις θέτει βασικά η ε/κ πλευρά που λέει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει της γεωτρήσεις στην περιοχή, δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».
Σε παρατήρηση ότι αυτό έγινε και στο παρελθόν, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όντως συνέβη όταν το Μπαρμπαρός είχε έρθει στην περιοχή, την περίοδο του Ντερβίς Έρογλου το 2014, οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί. «Είναι σωστό, (ήταν) ο κ. Αναστασιάδης, το θυμάμαι. Παρόμοια θέση εκφράζει και τώρα. Όμως η πραγματικότητα τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να διακοπούν. Αλλά το θέτει ως προϋπόθεση για να αρχίσουν. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικές φόρμουλες σε αυτό το ζήτημα. Είτε θα συμφωνήσουμε να κάνουμε μια επιτροπή και να τα συζητήσουμε και μαζί με την λύση (του Κυπριακού) θα προχωρήσουμε προς κάθε κατεύθυνση και πώς θα το διαμοιράσουμε (το φυσικό αέριο) και ίσως θα μπορέσει να γίνει μια προεργασία για το πώς θα μπορέσει να διευθετηθεί η οριοθέτηση με την Τουρκία, ενώ θα διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Μπορεί να υπάρξει και προσέγγιση και στο πλαίσιο των τουρκο-ελληνικών σχέσεων. Ή εάν αυτή η ιδέα για την επιτροπή απορρίπτεται, ίσως για να δοθεί μια ανάσα για διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να έρθει στην επικαιρότητα ένα μορατόριουμ. Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα ο κ. Ρολάνδης είχε κάνει μια πρόταση για ένα διάλειμμα ενός χρόνου. Μπορεί να αξιολογηθεί και αυτό, εάν δεν υπάρξει σύγκλιση αλλιώς».
Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν πρέπει να αποκλείει τον ΟΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης.