Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις το 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τρείς βασικές αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις, που θα έχουν ισχύ από το 2020, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.
Αυτές αφορούν στη μείωση της εξεταστέας ύλης σε εξεταζόμενα μαθήματα, σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας στο μάθημα της Λογοτεχνίας και στην κατηγοριοποίηση των τμημάτων (πράσινες και κόκκινες σχολές).

Μείωση Ύλης

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του ΙΕΠ και μετά από διαβούλευση με επιστημονικές ενώσεις, προχωρούμε σε λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή. Συγκεκριμένα, μειώνουμε την ύλη στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Μείωση συντελεστή βαρύτητας
“Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο τρόπο εξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις πανελλήνιες, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι είναι θετική η ενιαία εξέταση, αλλά επισημαίνει ότι αιφνιδιάστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς αυτή η αλλαγή”, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, προχωρούμε σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος».

Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των τμημάτων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη Βουλή την ενιαία αντιμετώπιση των τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων». «Η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται», σημειώνει το υπουργείο Παιδείας.

Τι ισχύει για τους υποψήφιους για δεύτερη φορά

Οσο για τους φετινούς απόφοιτους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις και το 2020, θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα στο οποίο εξετάστηκαν φέτος, επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας. Τα προσεχή διδακτικά έτη θα γίνουν εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων «χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς», αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.