«Λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Οι αλλαγές που έρχονται

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό με νομοθετική πρόβλεψη που θα συγκεκριμενοποιεί το ύψος κουρέματος οφειλών και τα κριτήρια που θα το καθορίζουν, θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρνει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.

Αρχές Σεπτεμβρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επεξεργαστούν ένα βελτιωμένο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το οποίο θα παρουσιάσουν στους θεσμούς που θα βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Πόσοι ρύθμισαν

Μέχρι στιγμής μόλις 24 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους με την τράπεζα στην οποία χρωστούσαν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν οφειλές σε μία μόνο τράπεζα, καθώς η αποτυχία του μηχανισμού είναι παταγώδης στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είχαν οφειλές σε πολλαπλούς πιστωτές, δηλαδή τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τράπεζες. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών σε αυτή την κατηγορία είναι 854 επιχειρήσεις, από τις οποίες μόλις 127 πέτυχαν ένα είδος ρύθμισης των οφειλών τους.

Με βάση τα στοιχεία από τις 3.446 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού οι 2.622 αιτήσεις αφορούσαν ρύθμιση οφειλών σε πέραν του ενός πιστωτών (πολυμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή/και σε άλλους πιστωτές.

Από αυτές, οφειλές και σε τράπεζα είχαν 854 επιχειρήσεις από τις οποίες:

  • Οι 231 απορρίφθηκαν.
  • Οι 496 είναι σε εξέλιξη.
  • Οι 127 έγιναν δεκτές και υπήρξε τελικώς συμφωνία οφειλετών και πιστωτών, αλλά παρ’ όλα αυτά καμία μέχρι σήμερα σύμβαση ρύθμισης των παραπάνω οφειλών δεν έχει υπογραφεί.

Επίσης, οι 824 αιτήσεις αφορούσαν σε έναν μόνο πιστωτή (διμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή είτε προς το Δημόσιο (655 αιτήσεις), είτε προς σε τράπεζα (169 αιτήσεις). Από τις 169 αιτήσεις που έγιναν σε τράπεζα:

  • Οι 79 απορρίφθηκαν.
  • Οι 66 είναι σε εξέλιξη.
  • Οι 24 έγιναν δεκτές και υπήρξε συμφωνία.

Οι αλλαγές

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες, Πέμπτη, ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

«Τι να κάνουμε; Δεν θέλω να ασκήσω κριτική αλλά το μοντέλο δεν λειτούργησε» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν».

«Το υπουργείο, η ΕΕΤ και η ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται, νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα «κουρέματα» οφειλών, συνδέονται άμεσα με τη θεσμοθέτηση της προστασίας των τραπεζικών στελεχών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όταν αυτές διενεργούνται στο πλαίσιο των διεθνών αρχών, κανόνων και πρακτικών της τραπεζικής.