Ευρωβαρόμετρο για τους Έλληνες: Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ -Θεωρούν την ανεργία “νούμερο ένα” πρόβλημα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι  Έλληνες δεν ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον της  Ευρώπης! Παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ  σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που  ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των Ευρωπαίων αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ (61%, +3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μόνο το 34% (-3) είναι απαισιόδοξοι.

Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ιρλανδοί, (85%), οι Δανοί (79%), Λιθουανοί, (76%), Πολωνοί.  (74%). Αμέσως μετά έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και η Γαλλία (50% έναντι 45%).

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο- Άνοιξη 2019» πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 7 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.

Σε ό,τι αφορά, την εικόνα της ΕΕ, η αναλογία των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (45%) αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2009 (48%).

Σημαντική ήταν η αύξηση και στην Ελλάδα (33%, +8%). Εξάλλου, κατά 6% αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ΕΕ φτάνοντας στο 33% σε σχέση με 44% ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, το ποσοστό υποστήριξης του ευρώ έφτασε το 70% (+3% από το φθινόπωρο).

Γενικότερα, η  υποστήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ, αυξήθηκε σημαντικά με πάνω από τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%, +1 ποσοστιαία μονάδα, +9 από την άνοιξη του 2014) στην ευρωζώνη να είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ.

Στην ΕΕ συνολικά, η στήριξη για το ευρώ είναι σταθερή στο 62%, καθώς στις χώρες εκτός ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις 7% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, σε σχέση με 49% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία (91%) και στις Κάτω Χώρες (90%).

Ωστόσο, βελτιωμένη κατά 5% παρουσιάζεται η άποψη των Ελλήνων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας το 23%. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει πως θα παραμείνει σταθερή και το 27% ότι θα επιδεινωθεί.

Σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική πηγή ανησυχίας στην ΕΕ, οι Έλληνες ανέδειξαν κατά 37% τη μετανάστευση (34% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη θέση οι Ευρωπαίοι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή (22%, +6%), την ώρα που τα ελληνικά ποσοστά ήταν καθηλωμένα στο 6%.

Ως πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναδείχθηκαν η ανεργία (49%), η οικονομική κατάσταση (45%), το δημόσιο χρέος (22%) και η φορολογία (16%).