Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ποια είναι η νέα διευθύντρια του ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περισσότερες από 12 ώρες χρειάστηκαν για να καταλήξουν στην επιλογή της Γκεοργκίεβα οι Ευρωπαίοι. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, γυναίκες θα είναι στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ- η Κριστίν Λαγκάρντ- αλλά και της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα την Παρασκευή είχε εξελιχθεί σε θρίλερ η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο, στην κούρσα της διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.

Παρότι η Γκεοργκίεβα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή το 55%. Η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Η Γκεοργκίεβα είναι οικονομική αναλύτρια που από το 2017 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η 66χρονη Βουλγάρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016.

Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία. Το 2008 ήταν αντιπρόεδρος και το 2017 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε προτείνει την Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία- που αναδείχθηκε γ.γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες- ήταν όγδοη ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση.