Μέχρι το 2021 το 90% των συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ  στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών και η μείωση του επιτοκίου των 120 δόσεων από το 5% στο 3% για την ρύθμιση χρεών και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι οι δύο διατάξεις του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την διοίκηση των ΟΤΑ και έρχεται σήμερα για συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Αναφορικά με τη διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ αυτή θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα , όπως εξήγγειλαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα η έκδοση της σύνταξης.

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων.

Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, το ασφαλιστικό βιογραφικό δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων.