ΠΟΜΙΔΑ: Χιλιάδες Airbnb θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι αλλαγές που έρχονται από το φθινόπωρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και Booking αναμένεται να οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να επιστρέψουν ξανά στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις όπως εικάζει μιλώντας στο iefimerida ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Ο κ. Παραδιάς υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ακίνητα στο Airbnb και περίπου 10.000 ακίνητα στη Booking που δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για αδήλωτα ακίνητα. Αναμένουμε ότι αυτά τα ακίνητα θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, σταδιακά, από τον Σεπτέμβρη».

Σχολιάζοντας το δρομολογούμενο μέτρο για αποβολή των αδήλωτων ακινήτων από τις πλατφόρμες ο Στράτος Παραδιάς επισημαίνει ότι «εμείς ως ΠΟΜΙΔΑ και ιδιοκτήτες δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αποκαθηλωθούν από τις πλατφόρμες του Airbnb και της Booking όσοι δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Αν θες να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να είσαι νόμιμος».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα χιλιάδες ακίνητα που θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις θα είναι ανακαινισμένα από τους ιδιοκτήτες τους, για τους σκοπούς του Airbnb. «Οι ιδιοκτήτες θα δώσουν πίσω στην αγορά ανακαινισμένα ακίνητα. Δεν έχει καμία σχέση μια γκαρσονιέρα παλαιού τύπου, με μια γκαρσονιέρα Airbnb. Αυτό, ταυτόχρονα, θα σημαίνει ότι τα ενοίκια θα γίνουν ελκυστικά για τον ιδιοκτήτη» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς, ο οποίος πιστεύει ότι η αγορά ακινήτων θα αυτορυθμιστεί.

Η ΠΟΜΙΔΑ «βλέπει» ότι οι τιμές των ενοικίων θα βρεθούν κάπου στη μέση της κλίμακας των πολύ υψηλών μισθωμάτων του Airbnb μέχρι τα προ κρίσης ενοίκια. «Τα θέματα αυτά που έχουν σχέση με την προσφορά κατοικίας, λύνονται μόνο μέσα από την προσφορά περισσότερων κατοικιών» υπογραμμίζει ο Στράτος Παραδιάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σταδιακά θα επανέλθει ο ανταγωνισμός και τα ενοίκια θα «κάτσουν» σε πιο φυσιολογικές τιμές από σήμερα.