Σε πτώση μετοχές και χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Απρόβλεπτος εξελίσσεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς μετά η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, που ήρθε σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, οδήγησε σε ξεπούλημα μετοχών παγκοσμίως.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «νομισματική χειραγώγηση» από την πλευρά της Κίνας σε μήνυμα του στο twitter που έγραφε τα εξής:

«Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται «χειραγώγηση ισοτιμίας». Ακούς Ομοσπονδιακή Τράπεζα; Αυτή είναι μια μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει την Κίνα στην πορεία του χρόνου».

Η ισοτιμία του γιουάν πέρασε το όριο του 7 προς 1 δολάρια, υποχωρώντας κατά 1,3% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008 και έκλεισε στην αγορά της Ασίας στο 7,0324 έναντι του δολαρίου.

Το γιουάν επιτρέπεται να διακυμαίνεται κατά 2% πάνω από μια κεντρική ισοτιμία που καθορίζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία προσδιορίστηκε τη Δευτέρα στο 6,9225 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, όταν οι εμπορικές εντάσεις είχαν πάλι κορυφωθεί.

Οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια υποχώρησαν, με το γερμανικό δείκτη DAX να πέφτει κατά -2,05% τις απογευματινές ώρες, τον βρετανικό δείκτης FTSE100 κατά -2,77% και τον δείκτης ευρωπαϊκών μετοχών Stoxx600 να πέφτει κατά -2,57%.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,16% μετά το άνοιγμα. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,83%. Αντιστρόφως κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων και του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτές τις αξίες αναζητώντας ασφάλεια.