Στο χαμηλότερο επίπεδο η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Θεαματική “βουτιά” υφίσταται η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, η οποία ξεπέρασε  το συμβολικό όριο των 7 γιούαν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο.

Η συναλλαγματική ισοτιμία έφθασε στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, με αφορμή την πυροδότηση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΚΙΝΑ.

Το κλίμα φορτίστηκε με τις δηλώσεις Τραμπ ότι επιδιώκει να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά. Πρόκειται για εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, τα οποία ως τώρα είχαν γλιτώσει από τους επιπρόσθετους δασμούς, αλλά στις αρχές του επόμενου μήνα θα δασμολογηθούν κατά 10% και πάνω επιπλέον.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα πάντως διαβεβαίωσε ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γιουάν σταθερό. Όμως, το κινεζικό νόμισμα έφθασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,0203:1 έναντι του δολαρίου περί τις 10:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), υποχωρώντας κατά 1,15% από την Παρασκευή, στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 2010.

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος θα ευνοούσε τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά.