Η σουηδική πόλη Εσκιλστούνα, στα δυτικά της Στοκχόλμης, είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο, η οποία εισήγαγε ρύθμιση που προβλέπει έκδοση άδειας για όποιον θέλει να βγει στους δρόμους για επαιτεία!
Η άδεια εκδίδεται μετά από σχετική αίτηση μέσω Ιντερνέτ ή από το αστυνομικό τμήμα και κοστίζει 250 κορώνες (23,3 ευρώ). Η άδεια θα έχει τρίμηνη ισχύ και για την έκδοσή της απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Η επαιτεία χωρίς άδεια στις ζώνες της πόλης που προβλέπεται από τον κανονισμό ισχύος της άδειας -μεταξύ άλλων κέντρο, εμπορικές περιοχές και είσοδοι αθλητικών χώρων- θα τιμωρείται με πρόστιμο έως και 300 ευρώ.
Η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την επαιτεία έχει πυροδοτήσει μία σειρά επικρίσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που προσάπτουν στη δημοτική Αρχή ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει την επαιτεία.