Γιατί 117 δισ. δολάρια “έκαναν φτερά” από τις τσέπες της οικονομικής ελίτ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το 2,1% της συνολικής καθαρής περιουσίας τους έχασαν χθες οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη, όπως  μεταδίδει το Bloomberg.  Κι αυτό, καθώς οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά από την αρχή του έτους λόγω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Εικοσιένα  κροίσοι που φιγουράρουν στο δείκτη Bloomberg Billionaires Index έχασαν συνολικά ένα και πλέον δισ. ευρώ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 3,4 δισ. δολάρια. Παραμένει, ωστόσο, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία αξίας 110 δισ. δολαρίων.

Αλλά και στο Χονγκ Κονγκ οι κατέχοντες βιώνουν σοκ από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που επί εννέα εβδομάδες έχουν παραλύσει το οικονομικό κέντρο της πόλης.

Η καθαρή αξία της περιουσίας των δέκα πιο πλούσιων Κινέζων  έχει μειωθεί κατά 19 δισ. δολάρια από τις 23 Ιουλίου. Ωστόσο, ακόμη και μετά τις χθεσινές απώλειες, οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη, εξακολουθούν να ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία 5,4 τρισ. δολαρίων -ποσό που έχει αυξηθεί κατά 11% από την 1η Ιανουαρίου.