Άλμα ανάπτυξης για την Frigoglass

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αύξηση πωλήσεων τόσο στο Β’ τρίμηνο του έτους όσο  για το Α’ εξάμηνο εμφάνισε η εισηγμένη εταιρεία κλάδου επαγγελματικών ψυγείων Frigoglass ΑΒΕΕ, σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις το β’ τρίμηνο κατέγραψαν άνοδο 14,2% στα 162,697 εκατ. ευρώ και στο α’ εξάμηνο 16,2% στα 288,262 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν το β’ τρίμηνο στα 8,775 εκατ. ευρώ και στα 10,806 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, από ζημιές 836 χιλ. ευρώ και 4,506 εκατ. ευρώ αντίστοιχα πέρυσι.

Tα κυριότερα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου 2019 ήταν:

– Ισχυρή επίδοση δευτέρου τριμήνου με διψήφια αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA

– Συνέχιση της αύξησης των πωλήσεων του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης κατά 14%, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία στην Ευρώπη καθώς και της επίδοσης της Frigoserve

– Διψήφια ανάπτυξη των πωλήσεων του κλάδου Υαλουργίας, λόγω αύξησης όγκου πωλήσεων και τιμών

– Αύξηση του συγκρίσιμου περιθωρίου EBITDA κατά 140 μονάδες βάσης, σε 17,8%, λόγω βελτιωμένης απορρόφησης των εξόδων παραγωγής, εξοικονόμησης κόστους των πρώτων υλών και αύξησης της παραγωγικότητας

– Δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς 12μηνο EBITDA στο 3,1

Ο κ. Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, αναφερόμενα στα παραπάνω αποτελέσματα σχολίασε: “Πετύχαμε άλλο ένα τρίμηνο καλών αποτελεσμάτων με διψήφια αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του συγκρίσιμου περιθωρίου EBITDA, παράλληλα με τη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη σταθερή μας προσήλωση στην υλοποίηση της εμπορικής μας πολιτικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας με τους οποίους έχουμε στρατηγική συνεργασία, καθώς και των πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους. Με βάση την μέχρι σήμερα επίδοση μας, αναμένουμε για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, αύξηση των πωλήσεων και διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους, ενισχυμένο επίσης από την εξοικονόμηση κόστους που σχετίζεται με τη βελτίωση του παραγωγικού μας ιστού.”

Επιχειρηματική Προοπτική

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της εταιρείας στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την επίδοση μας μέχρι σήμερα, η οποία αντικατοπτρίζει τα σχέδιά μας. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την προσήλωσή μας στην αύξηση των πωλήσεων και του EBITDA, παράλληλα με τη βελτίωση του αντίστοιχου περιθωρίου και τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Διανύοντας ήδη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να μετριαστεί ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, ένδειξη της επιτάχυνσης των κεφαλαιακών δαπανών των πελατών μας για επαγγελματικά ψυγεία και της μεταφοράς μέρους αυτών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνουμε τις προσδοκίες μας για αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του συγκρίσιμου περιθωρίου κέρδους για το σύνολο του έτους.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενδυνάμωση της σχέσης με τους βασικούς πελάτες και την επέκταση της πελατειακής μας βάσης, καθώς και στην περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους με στόχο τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους το 2019. Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας στην Κάτω Αχαΐα θα συμβάλλει επίσης στην αύξηση του περιθωρίου μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους, καθώς και της καλύτερης αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας του Ομίλου.

Για να εξασφαλίσουμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη, εστιάζουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος προμήθειας υλικών για την ανακατασκευή του κλιβάνου στο εργοστάσιο Beta Glass Guinea στη Νιγηρία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται διακοπή λειτουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 και επαναλειτουργία του κλιβάνου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Τέλος, η εκτίμησή μας για το ύψος των κεφαλαιακών δαπανών για το 2019 παραμένει στο επίπεδο των €25- 30 εκατ.»