Αναζητούνται 200 εκατ. για να ενισχύσουν το ταμείο της ΔΕΗ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσουν ταμειακά την ΔΕΗ αναζητεί η κυβέρνηση και μάλιστα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου -που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Σεπτεμβρίου- καθώς τα αποτελέσματα θα συνοδευτούν και με τις παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή της Ernst & Young.

Χθες, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Φράνσις Φάνον, επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι το ΥΠΕΝ είναι σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του θέματος.

Με δεδομένο τον αντίκτυπο που έχει στην αγορά η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή είναι επιθυμητό να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού χωρίς να δυναμιτίζουν μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για την ΔΕΗ.

Μέχρι τότε, το ΥΠΕΝ αναζητά λύση και για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μέσω της οποίας θα έλθει η δεύτερη τονωτική ένεση στην ΔΕΗ αφού θα επιτρέψει την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των δύο μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών εταιρειών, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Μετά τον διορισμό της νέας διοίκησης στα Ελληνικά Πετρέλαια, το επόμενο βήμα είναι η πρόσληψη των συμβούλων, οι οποίοι θα δώσουν και τις τελικές κατευθύνσεις και θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη της πώλησης του πακέτου.

Ο υπουργός επισήμανε χθες ότι το timing της ιδιωτικοποίησης είναι σε άμεση συνάρτηση και με την διεθνή οικονομική συγκυρία. Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης. “Μελετούμε 2-3 σενάρια για να καταλήξουμε στον προσφερότερο” δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας στον τομέα της Εμπορίας και των Υποδομών.