Ενεργειακή Διάσκεψη Αθηνών: Τριμερής στήριξη στην Κύπρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H Κύπρος μπορεί να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της, κατέληξαν οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας Ισραήλ και ΠΑ κατά την πρώτη ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην ατζέντα των επαφών περιελήφθησαν επίσης θέματα όπως το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου East Med, μέτρα και άμυνες κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές αλλά και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

«Ενημέρωσα τους συνάδελφους μου υπουργούς για τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας και είμαι χαρούμενος που έλαβα την υποστήριξή τους για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να αξιοποιεί τις ενεργειακές της πηγές» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να προχωρά σε έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ ενώ ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης υποστηρίζει πλήρως την κυπριακή δημοκρατία να εκτελεί τα δικαιώματα της στην Οικονομική Ζώνη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον υπογράμμισε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πεδίο σταθερότητας στην περιοχή και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας. Ως παράδειγμα έφερε το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής γέφυρας για την ΕΕ σε έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Σε ότι αφορά τον East Med αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου με την συμμετοχή της Ιταλίας που ως γνωστό εμφανίζεται διχασμένη ως προς την διέλευση του αγωγού από την χώρα. Όπως ειπώθηκε, η διακρατική συμφωνία είναι έτοιμη από τα τέλη του 2018 και περιμένει να υπογραφεί.