Έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη βουλή ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Άναψαν τα αίματα στη  Βουλή, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνει τα ξίφη με τον Αλέξη Τσίπρα για τους  μετακλητούς υπαλλήλους, την ΕΥΠ και την τροπολογία που αποπέμπει την Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία  ότι δημιούργησε σκόπιμα την «ψευδή εντύπωση» πως ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κάνοντας λόγο για λαθροχειρία.

Όπως είπε, η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι οι ειδικοί συνεργάτες. «Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε  στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν σας ασκήθηκε κριτική αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου» και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να υπερψηφίσει τη διάταξη που ορίζει προκαθορισμένο αριθμό μετακλητών, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης από κανέναν υπουργό. «Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.

Για τη Βασιλική Θάνου και τον διορισμό της στην επιτροπή ανταγωνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της» για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή αν σκοπεύει να αλλάξει τον σχετικό νόμο: «γιατί απ’ ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Για την ΕΥΠ Αναφορικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη, που άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. «Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντίθετα, για τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του καθώς «δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο. Έχει κάνει μανατζμεντ δι’ αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε».