Ιούλιος: Αρνητικό ρεκόρ απολύσεων – Μείον 14.691 θέσεις εργασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 5ετίας παρουσιάζουν σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη οι θέσεις εργασίας τον μήνα Ιούλιο.  Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας, τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκαν κατά 14.691. Πρόκειται για μείωση-ρεκόρ. Μεγαλύτερη μείωση από τη φετινή σημειώθηκε μόνο το 2015 όπου οι θέσεις εργασίας είχαν μειωθεί κατά 16.658.

Να σημειωθεί πάντως ότι και πέρσι είχε υπάρξει μείωση κατά 8.610 θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με το 2017 που παρατηρήθηκε αύξηση (7.242) και το 2016, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση (19.281).

Η μείωση πάντως του Ιουλίου, δεν αλλάζει την συνολική εικόνα, αφού στο 7μηνο παρατηρείται σταθερά αύξηση της απασχόλησης.
Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, εξηγείται από τους ειδικούς της αγοράς από την σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το προηγούμενο διάστημα.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, που αποτελούν την ατμομηχανή της απασχόλησης τους θερινούς μήνες, είχαν προλάβει και είχαν κάνει τις προσλήψεις νωρίτερα. Έτσι, το δεύτερο κύμα απολύσεων, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης- τον Ιούλιο έκλεισαν τα τελευταία φροντιστήρια για το καλοκαίρι- υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα να έχουμε το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων.