Στα 5,7 δισ. ευρώ τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τις πωλήσεις αυτοκινήτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω από 428 δισ. ευρώ ήταν τα συνολικά έσοδα από τη φορολόγηση της πώλησης αυτοκινήτων το 2018 στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου- μετά τη διαρκή άνοδο των πωλήσεων,το 2018 – μπήκαν  5,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένονται ακόμη πιο αυξημένα έσοδα, καθώς οι πωλήσεις των αυτοκινήτων  κυμαίνονται περαιτέρω ανοδικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στη Γερμανία που θεωρείται «χώρα του αυτοκινήτου», καθώς σε αυτήν πραγματοποιούνται οι περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί και η χώρα στην οποία  συναρμολογούνται πολλά μοντέλα σε δεκάδες εργοστάσια, τα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις το προηγούμενο έτος ανήλθε στα 92 δισ. ευρώ.

Την ακολούθησε η Γαλλία με 79 δισ., η Ιταλία με 74,4 δισ., η Μεγάλη Βρετανία με 56,3 δισ. και η Ισπανία με 28,1 δισ.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο συντελεστής φορολογίας της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα  είναι 24% και θεωρείται  η χώρα με τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στην ΕΕ.

Το μεγαλύτερο συντελεστή στην Ευρώπη έχουν η Ουγγαρία με 27% και ακολουθούν η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία με 25%. Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Φιλανδία, ενώ στο 23% βρίσκονται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία.

Αντίθετα χαμηλό συντελεστή φορολογίας έχει το Λουξεμβούργο με 17% και η Μάλτα με 18%. Η Γερμανία που αποκαλείται έχει συντελεστή 19%, ενώ υψηλότερα βρίσκονται η Γαλλία (20%), η Ισπανία (21%) και η Ιταλία (22%).