«Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη: το Διϋπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς». Μ’ αυτή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο για να γίνει πράξη η σχετική δέσμευσή του.
Δείτε την ανάρτησή του κ. Μητσοτάκη:
Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς. pic.twitter.com/EXphbgrtjK
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 7, 2019
Στις βασικές προβλέψεις του Πρωθυπουργού για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή, όπως τονίζει η ΝΔ, θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, όπως σημειώνεται.
Συνολικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ευαίσθητο χώρο της υγείας:
– Διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους και ανοίγει ο δρόμος για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που συνωστίζονταν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
– Επιταχύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης για την χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία φαρμακοθεραπεία.
– Εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους του και τις φαρμακευτικές εταιρείες και, επομένως, η οικονομική σταθερότητα του.
– Διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
– Αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις με στόχο την οικονομική σταθερότητα των φορέων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.