Ενεργειακά και μεταναστευτικό συζητήθηκαν στη συνάντηση Δένδια – Μιλανέζι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο διμερούς όσο και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ενεργειακά, στο Brexit και στο μεταναστευτικό τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία. Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία.

Ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση από το Brexit.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια από κοινού θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους, πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη κοινής πολιτικής της ΕΕ, «που λείπει σήμερα και να δώσει πραγματικό περιεχόμενο», όπως επισήμανε, και προσέθεσε: «Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα γι’ αυτό το θέμα της μετανάστευσης παρά να είμαστε μόνο θεατές».