Μέχρι τους FT έφτασε η κόντρα Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την Β. Θάνου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα παράπονα Ελλήνων Δικαστών για προώθηση της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ από την κυρία Βασιλική Θάνου σε θέματα υποτιθέμενων σκανδάλων εστιάζει δημοσίευμα των Financial Times για τα έργα και τις ημέρες της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του δοκιμασία, με την απόφαση να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, αν και δεν έχει κατηγορηθεί για παραπτώματα.

«Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ομάδα 40 αξιωματούχων έγραψαν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικών στελεχών και ανακριτών», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η κυρία Θάνου αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα σε 22 επικεφαλής ελληνικών ρυθμιστικών οργάνων που έρχεται αντιμέτωπη με την αποπομπή» γράφουν οι Financial Times που υπογραμμίζουν ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν θεωρήθηκε επαρκής για το Σώμα εξαιτίας του κομματικού παρελθόντος της και της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εφημερίδα επισημαίνεται η υπόσχεση Μητσοτάκη για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ενώ γίνεται λόγος και για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την υπόθεση Βασιλικής Θάνου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα νομιμότητας γύρω από την πρόθεση απομάκρυνσης της ανώτατης δικαστικού, γράφει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Βασιλική Θάνου διετέλεσε για σύντομο διάστημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Διορίστηκε στη θέση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού τον Ιανουάριο και παραιτήθηκε από τη θέση της ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού για να υπηρετήσει πενταετή θητεία. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε από το γραφείο του κου Τσίπρα και αργότερα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο.

Μιλώντας στους FT, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο διορισμός της είναι «προβληματικός», λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αποδεκτή η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας, διότι υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας πολιτικής.

Όταν η κυρία Θάνου είχε διοριστεί, ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή τους διαμαρτυρόμενος σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ ότι ο διορισμός της είναι «απολύτως ασύμβατος με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής