Ο Πλακιωτάκης δώρισε στον πρωθυπουργό μία πυξίδα – Τι δήλωσαν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Στους χώρους του Υπουργείου Ναυτιλίας ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, με χαμόγελο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η γραβάτα που φόρεσε για την σημερινή επίσκεψη, είναι με άγκυρες.

Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τον κ. Πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες του Υπουργείου σε πέντε άξονες.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να  βελτιώσουμε την ποιότητα του λιμενικού σώματος και βέβαια την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών. Θεωρούμε εξαιρετικά συμβολική και σημαντική, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποδεικνύει ότι τα θέματα της Ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής είναι θέματα κορυφαία στην κυβερνητική ατζέντα και βέβαια η παρουσία του, γίνεται σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου η κίνηση στα λιμάνια βρίσκεται στο απόγειό της”

Ο κ.Πλακιωτάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε  για τους άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με τη ναυτική εκπαίδευση, με το εθνικό νηολόγιο, με τη νέα στρατηγική λιμένων, με τον θαλάσσιο Τουρισμό και βέβαια με την ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων αλλά και του εξοπλισμού του λιμενικού σώματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση, επεσήμανε ότι «σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την 7η Ιουλίου, ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο Ελληνικός λαός την διακυβέρνηση της χώρας, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μία ημέρα να πάει, χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει”.

Ανέφερε   επίσης ότι επισκέφθηκε σήμερα με μεγάλη χαρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και όπως είπε “είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό και τους γενικούς γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου, για τα επόμενα έτη”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα πέντε βασικά σημεία που αποτελούν προτεραιότητα για την ναυτιλία

Πρώτο, ποντοπόρος ναυτιλία. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την εθνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να ενισχύσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση ώστε να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η χώρα μας έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεύτερο, τα λιμάνια μας. Ξεκινώντας με το εμβληματικό και σημαντικό λιμάνι του Πειραιά, πως θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα, σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές, σημαντικές επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά και θα τον καταστήσουν ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι αλλά και πως θα εξορθολογίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια.

Τρίτον, πυλώνας είναι οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στον θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού που θα καταστήσουν την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό και φυσικά θα αξιοποιήσουν πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας.

Πυλώνας τέταρτος και εξαιρετικά σημαντικός, η νησιωτική μας πολιτική. Το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε νησιά και συζητήσαμε με την ηγεσία του υπουργείου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υποστηρίξουμε τις δράσεις υποστήριξής των νησιών μας, και ειδικά των μικρών νησιών που χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης.

Πέμπτος πυλώνας που συζητήσαμε με τον υπουργό, δυστυχώς επίκαιρος λόγω των πρόσφατων περιστατικών, είναι το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα.

Αδιανόητο οι πνιγμοί

“Είναι αδιανόητο σε μία νησιωτική χώρα να έχουμε τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις από ΜΚΟ, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας ώστε σε συνεργασία, το Υπουργείο, το Λιμενικό και ο ιδιωτικός τομέας να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσες με απόλυτη ασφάλεια.

Τέλος, θέλω να κάνω μία ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του λιμενικού σώματος. Να τους ευχαριστήσω για το έργο το οποίο επιτελούν, να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, ότι θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το λιμενικό σώμα, θα ενισχύσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα και θα συνεργαστούμε φυσικά με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των Ευρωπαϊκών συνόρων, σε πρώτη προτεραιότητα”.

Δώρο μία πυξίδα από τον Πλακιωτάκη

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης έκανε δώρο στον πρωθυπουργό μια πυξίδα.

«Αν και ο πρωθυπουργός έχει χαράξει ρότα και ξέρει προς τα πού πλέει, καλό είναι να έχει μία πυξίδα», είπε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον ίδιο να απαντά, «Η πυξίδα κοιτάει πάντα μπροστά»</strong