Υπέρ του διορισμού του Χρήστου Χάλαρη στη θέση του διοικητού του ΕΦΚΑ τάχθηκε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, Συγκεκριμένα 11 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (ΝΔ και Ελληνική Λύση), 6 βουλευτές ψήφισαν κατά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) και 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (ΚΙΝΑΛ και Μέρα 25).
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε την άριστη συνεργασία που είχε με τον κ. Χάλαρη την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. «Η περίπτωση του Χρήστου Χάλαρη δεν είναι μία τυπική περίπτωση. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του πάλι ως υπ. Εργασίας τότε που δεν υπήρχε ο ΕΦΚΑ. Μία περίοδο δύσκολη», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Αναφερόμενος στον νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «έχει προβλήματα και θα αλλάξει». «Δεν θα νομοθετήσουμε στο κενό. Θα κινηθούμε πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης ώστε να κλείσουμε το κρίσιμο ζήτημα των αμφισβητήσεων για το ασφαλιστικό», προσέθεσε σημειώνοντας ότι στόχος είναι το ασφαλιστικό να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό.
Όσον αφορά τη διαδικασία προς την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Τον Ιούνιο του 2020 το 34,37 % των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, ενώ τον Ιούνιο του 2021 το 90%».
Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι «το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Χάλαρης επισήμανε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η πίστη των εργαζομένων σε ένα δημόσιο καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, ο κ. Χάλαρης κατέστησε σαφές ότι στο επίκεντρο των δράσεων του ως διοικητού του ΕΦΚΑ θα βρεθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής των συντάξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ