Μια ακόμη αρνητική πρωτιά διεκδικεί η χώρα μας, την οποία κατατάσσει μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την πιο τσουχτερή φορολογία στο δημοφιλέστερο ρόφημα του καλοκαιριού, δηλαδή την μπύρα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία, κάθε κράτος- μέλος υποχρεούται να επιβάλει ελάχιστο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 0,03 ευρώ ανά 300 ml τελικού προϊόντος, δηλαδή σε κάθε κουτάκι μπύρας με αλκοόλ 5%.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σχετική μελέτη του Tax Foundation, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η χώρα μας «τσιμπάνε» τη φορολογία. Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 204 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στην μπύρα.
Δείτε στον χάρτη του Tax Foundation πως διαμορφώνεται η φορολόγηση της μπύρας στην Ε.Ε:
Στο ελάχιστο όριο βρίσκονται η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Στον αντίποδα, η υψηλότερη φορολογία επιβάλλεται στη Φινλανδία με 0,60 ευρώ για κάθε μπουκάλι, ενώ στην 6η θέση- πίσω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Εσθονία, βρίσκεται η Ελλάδα με ΕΦΚ 0,21 ευρώ ανά 330 ml μπύρας.
Η τιμή της μπύρα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα αν προστεθεί και ο πολύ υψηλός ΦΠΑ 24%. Στην πραγματικότητα, μόνο Κροάτες, Ούγγροι, Φινλανδοί και Δανοί επιβαρύνονται με ίδιο ή υψηλότερο ΦΠΑ.
Τι ισχύει για το κρασί
Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα επέστρεψε στις χώρες που δεν επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί και στην πραγματικότητα πρόκειται για τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, που ακολουθούν αυτήν την τακτική, ενώ στη Γαλλία ο φόρος είναι μάλλον συμβολικός καθώς περιορίζεται σε 0,03 ευρώ για κάθε μπουκάλι.
Δείτε στον χάρτη του Tax Foundation πως διαμορφώνεται η φορολόγηση του κρασιού στην Ε.Ε:
Για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που δεν φορολογούν το κρασί χρειάστηκε απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση για επιβολή ΕΦΚ 20 ευρώ ανά 100 λίτρα από 1/1/2016.