Spiegel: Αμφιλεγόμενη η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων σήμερα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ το Spiegel κάνει λόγο για αμφιλεγόμενη απόφαση που προκαλεί τις αντιδράσεις ακαδημαϊκών.

Στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Zeit: «Η Ελλάδα περιορίζει το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστημιακό άσυλο. Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ του να μπορεί να παρεμβαίνει μελλοντικά η αστυνομία όταν υπάρχουν ταραχές ή όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν δυνατό μόνον κατόπιν σύνθετων διαδικασιών στις οποίες έπρεπε να συναινέσουν τόσο η πρυτανεία όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών. Αναρχικοί και αυτόνομοι προανήγγειλαν ήδη ότι θα αντισταθούν στη νομοθεσία».

Η ιστοσελίδα tagesschau.de της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρει:

«Το ελληνικό πανεπιστημιακό άσυλο θεωρείται μοναδικό στον κόσμο. Η αστυνομία επιτρέπεται να εισέλθει στο χώρο του πανεπιστημίου μόνον όταν δίνουν τη συγκατάθεσή τους πρυτανεία και φοιτητές. Αυτό τελείωσε τώρα. Η Βουλή ψήφισε υπέρ του περιορισμού του ασύλου».

Στη χρονική συγκυρία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου αναφέρεται μεταξύ άλλων η αριστερή Tageszeitung σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοφή επιλογή διότι οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται σε διακοπές. Παρά ταύτα αναμένονται διαδηλώσεις στην Αθήνα αλλά αφού περάσει το καυτό καλοκαίρι».

Spiegel: O Μητσοτάκης υλοποιεί προεκλογική του υπόσχεση

Πρόκειται για ένα μέτρο κατά των εγκληματιών λέει η κυβέρνηση αλλά οι ακαδημαϊκοί διαμαρτύρονται γράφει το Spiegel.

«Αμφιλεγόμενη απόφαση – Η Ελλάδα καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο», είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού Spiegel που σημειώνει: «Για τους αστυνομικούς απαγορεύονταν να εισέλθουν στα πανεπιστήμια. Η ελληνική Βουλή αποφάσισε όμως τώρα να καταργήσει το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστημιακό άσυλο. Πρόκειται για ένα μέτρο κατά των εγκληματιών, λέει η κυβέρνηση. Ακαδημαϊκοί διαμαρτύρονται», γράφει το Spiegel, παραπέμποντας στην πρωτοβουλία 200 καθηγητών κατά της απόφασης, με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε κατάργηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και σε υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «[…] η κατάργηση του ασύλου ήταν μια σημαντική προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο μετά την ήττα του προκατόχου και αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Μητσοτάκης είχε πει: ‘Τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους’. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που υλοποιεί η κυβέρνησή του».